Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

woensdag 26 oktober 2016

VOGELMOMENT BOERENZWALUW

Boerenzwaluw, Hirunda rustica, Swallow

Boerenzwaluw, Hirundo  rustica, Swallow

Boerenzwaluw rustend op een draad
Boerenzwaluw
Het wordt wel weer eens tijd voor een vogelmoment. Het vorige is alweer een paar maanden geleden. Deze keer gaat het over de boerenzwaluw. Een algemene en redelijk talrijke broedvogel, volgens SOVON 100.000 tot 200.000 broedparen, die medio april in ons land arriveert en vanaf september weer zijn overwinteringsgebieden opzoekt, die zich meestal in West en Centraal Afrika bevinden. In ons land is hij, met uitzondering van de duinstreek, Flevoland, het centrale deel van de Veluwe en de centra van steden overal aanwezig.
Een typische vogel van het boerenland omdat in die omgeving met koeien etc. veel vliegende insecten voorkomen en die vormen het voedsel van de boerenzwaluw. Die insecten vangen zij door met wijd opengesperde snavel te vliegen. Omdat zij, zeker in de broedtijd, grote aantallen insecten moeten vangen zie je ze dus weinig rusten. Door hun hoge snelheid en enorme wendbaarheid lukt het ze om die aantallen insecten ook daadwerkelijk te vangen. Zelfs drinken doen zij vliegend. Als zij dan rusten zie je ze vaak in grote aantallen op de nok van boerenschuren of op de afrasteringsdraden in de weilanden en op elektriciteitskabels.
In de vlucht herken je ze snel aan  de opvallende rood/bruine plek op het voorhoofd en de lange gevorkte staart.
Boerenzwaluwen nestelen altijd onder een dak en bij voorkeur binnenshuis in schuren, stallen maar ook wel onder bruggen of andere plekken die overdekt zijn. Het nest is komvormig en wordt zo hoog mogelijk tegen de overkapping aan gebouwd zodat katten en andere rovers er vrijwel niet bij kunnen. Het wordt gemaakt van klei dat op de grond wordt gevonden. Je ziet dan ook in april en mei vaak boerenzwaluwen bij modderige plekken in weilanden of op paden waar zij gemakkelijk aan “metselspecie” kunnen komen voor de bouw van hun nest. Omdat zij altijd terugkeren naar hun oude broedplaats gebruiken zij het nest vaak meerdere jaren. Dan zijn zij immers snel klaar omdat het alleen een schoonmaak vereist en wat herstelwerk. Zij beginnen met broeden vanaf eind mei en er worden 4 tot 7 eieren gelegd, die door het vrouwtje worden uitgebroed in 2 tot 2 ½ week. De jongen verlaten het nest na ongeveer 20 dagen. Er zijn vaak twee tot drie legsels per jaar. 
De broedpopulatie staat onder druk omdat het aantal boerenbedrijven daalt, de kleinschaligheid van het boerenland afneemt en de verstedelijking van het platteland toeneemt. Ook worden zij als gevolg van steeds strengere hygiƫnische voorschriften steeds meer geweerd uit boerderijen. Door al deze ontwikkelingen neemt het aantal nestlocaties af en er is nog een nadelig effect van het verplicht gebruik van insecticiden in de stallen.

Tot nu toe bleef de populatie redelijk op peil en kon de sterfte tijdens de trek en in de overwinteringsgebieden gecompenseerd worden door goede broedresultaten. De vraag is of dat in de toekomst zo zal blijven.