Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 7 januari 2016

VOGELMOMENT WILDE EEND

Paartje wilde eend, Anas plathyrhynchos, Mallard
Wilde eend, Woerd 
Wilde eend, vrouwtje
Vrouwtje met jongen in het kroos 
vrouwtje 
vrouwtje, balancerend op een wortel
vrouwtje in een vijver
Deze man heeft er wel lol in
Zou hij de fotograaf in de gaten hebben
Woerd in de rui
In dit eerste vogelmoment van 2016 gaat het over onze wilde eend, omdat hij niet alleen de meest algemene, meest bekende en meest wijd verspreide eend in ons land is maar ook omdat hij heel vroeg gaat broeden. Zeker in een zachte winter zoals nu kan hij al in februari gaan broeden en kun je mogelijk al in februari de eerste pulletjes te zien. Deze “echte” wilde eend kan gemakkelijk verward worden met allerlei bastaardvormen die we gemakshalve “soepeenden” noemen. Het gaat dan om vogels die voortkomen uit kruisingen tussen verwilderde “tamme” eenden en wilde eenden. Het verschil zie je in kleinere en grotere afwijkingen in de kleurstelling, het verenpatroon en de kleur van de snavel.
De paarvorming start al in het najaar en daarbij kunnen ze behoorlijk stevig tekeer gaan. Situaties waarin een vrouwtje op een wilde manier door meerdere mannetjes wordt belaagd zijn niet zeldzaam. Ook bij de paring gaat het er wild aan toe waarbij het vrouwtje vaak helemaal onder water wordt geduwd. Vaak verlaat de woerd het vrouwtje tijdens de broedperiode en gaat hij op zoek naar een ander vrouwtje.
De “Nederlandse” wilde eenden zijn standvogels. In de winterperiode worden de aantallen aangevuld met overwinteraars uit de Scandinavische landen. In de laatste tellingen van SOVON wordt uitgegaan van 350.000 tot 500.000 broedparen. Op het hoogtepunt in januari verblijven hier wel ruim meer dan een miljoen exemplaren.
Je vindt de wilde eend vrijwel overal in het land waar water is zowel in de buitengebieden, maar ook in steden. De grootste aantallen vind je echter in de veenweidegebieden en de laagveenmoerassen in het westen en de kleigebieden in het noorden.
Wilde eenden behoren tot de grondeleenden, wat betekent dat zij hun voedsel onder water zoeken waarbij hun achterlijf rechtop uit het water steekt dit in tegenstelling tot duikeenden. Een ander verschil is dat zij direct rechtop uit het water weg kunnen vliegen en geen aanloop nodig hebben.
Hun voedsel bestaat uit voornamelijk uit plantaardig materiaal, dat zij in de broedperiode aanvullen met dierlijk voedsel omdat dat eiwitrijker is. Je ziet ze ook wel op het land voedsel zoeken waarbij zij dan stengels, gras, wortelstokken etc. eten. De jongen eten in het begin veel ongewervelden, insecten en larven.
Hun nest ligt altijd verscholen en meestal op de grond tussen de vegetatie, maar ook in eendenkorven en boomholtes. Meestal ligt het wel in de buurt van ondiep water omdat de jongen direct na het verlaten van het nest zelf moeten foerageren en dan levert dat veel en makkelijk te verkrijgen voedsel op.
Het legsel bestaat uit 10 tot 12 crèmekleurige eieren die door het vrouwtje in circa 28 dagen worden uitgebroed. Na 50 dagen zijn de jongen zelfstandig. Er zijn vaak meerdere legsels per jaar tot diep in de zomer.

Alhoewel de aantallen broedparen nog steeds vrij groot zijn blijkt uit de laatste vogelbalans van SOVON dat het aantal sinds 1990 toch teruggelopen met circa 30% in de lage gebieden. Over de oorzaak kan allen maar gespeculeerd worden, maar het kan te maken hebben met veranderingen in het landschap, grotere predatie van jongen en het afschot in de winter. Zij zijn immers nog vrij bejaagbaar van 15 augustus tot 1 februari.

Voor iedereen nog de beste wensen voor 2016 en nog bedankt voor de reacties op mijn vorige blog.

6 opmerkingen:

  1. Hoi Peter!
    dus scharrelen met een wilde eend heeft
    grote gevolgen, ze krijgen jongen en papa is
    al weer op zoek naar een ander vrouwtje...
    je moet dus in je eentje de kleintjes opvoeden en van alles leren..
    dat wist ik eigenlijk helemaal niet, maar idd je ziet vaak vrouwtjes
    die alleen met de jongen zwemmen!!
    weer wat geleefd, bedankt voor de info.
    Prachtige blog, heel mooie foto's.
    gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Peter,
    allereerst natuurlijk ook nog de beste wensen voor 2016!
    Je heb weer een prima blog afgeleverd. Duidelijke info en gave foto's va inderdaad een algemene soort. Je staat er niet altijd bij stil, maar het blijft een prachtige vogel...
    Gr. Geert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Peter,
    allereerst wil ik jou en je dierbaren een heel mooi en liefdevol 2016 wensen.
    dat we ook in dit nieuwe jaar weer van veel mooie momenten mogen en kunnen genieten.

    Jij laat hier heel mooi zien hoe waardevol en prachtig onze "gewone wilde eenden" zijn. Mooie kleuren en foto's en je informatie is echt heel waardevol van deze eenden.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Peter,
    Nog de beste wensen voor 2016!
    Heerlijk dat je die "gewone"wilde eend onder de aandacht brengt. Ze zijn zo mooi!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi! De wilde eend wordt vaak gezien als zo'n gewone eend, maar deze serie toont deze gewone soort in al zijn pracht. Vooral de kleuren van het mannetje komen, mede door het mooie licht, heel goed tot zijn recht.
    Groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen