Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

dinsdag 7 mei 2013

VOGELMOMENT GROENLING

Groenling, mannetje, Chloros chloris, Greenfinch


Groenling, vrouwtje, Chloris chloris, Greenfinch

Groenling in de voorjaarstakken

 
Vrouwtje Groenling

 
Samen aan de zonnebloempitten.
Hier zie je mooi hoe ze de pitten kraken en rollen

 
Tussen het voorjaarsgroen

 
Mannetje in mooi tegenlicht

Vandaag aandacht voor de Groenling. Een fors en stevig gebouwd familielid van de vink met een korte stevige snavel. Vroeger werd hij ook wel de Groenvink genoemd. De groenling is in ons land een algemene en talrijke broed- en jaarvogel. Hoewel hij oorspronkelijk vooral voorkwam in bosranden en allerlei zoomranden zie je hem tegenwoordig steeds meer in halfopen landschappen en cultuurlandschap, zoals tuinen en parken omdat zijn oorspronkelijke gebied steeds minder wordt.
Voorwaarde is wel dat er genoeg bomen, dicht struikgewas, besdragende struiken en kruidenrijke vegetatie is. Zijn voedsel bestaat uit zaden en bessen. In bebouwd gebied zie je hem vaak op rozenbottels, maar hij is ook veel te zien op voedertafels en aan pindanetjes, waar hij soms redelijk agressief kan zijn naar anderen. Hij is verzot op zonnebloempitten die hij ter plekke kraakt in zijn stevige snavel. Hij trilt ze als het ware kapot en draait ze steeds in zijn snavel. Zo kan hij ze opeten. Dat is ook het verschil met mezen die een zaad meenemen naar een boom en het dan met hun teen tegen een tak klemmen en zo openhakken.
Zij maken hun nest in een dichte struik of conifeer waarin 4 tot 6 eieren worden gelegd die in ongeveer twee weken worden uitgebroed. De jongen verlaten het nest als zij twee weken oud zijn. Meestal worden er twee tot drie legsels per jaar uitgebroed in de periode van eind april tot eind augustus
Na de broedtijd gaan zij wat zwerven, sommigen trekken naar Zuid Europa en hun plek wordt dan ingenomen door wintergasten uit Noord en Oost Europa. Zij zijn dan vaak te zien in grotere groepen. In de afgelopen week hadden wij in Friesland nog een groep van circa 20 stuks en dat zegt dus veel over het veel te koude voorjaar want normaal gesproken zouden zij dus al lang aan het broeden moeten zijn.

 

5 opmerkingen:

  1. Het is een prachtig vogeltje (een dotje) en soms kan ie zo brutaal kijken. Op deze blog is man en vrouw heel mooi op de foto gezet!
    Petje af!
    groetjes
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Peter, erg mooie
    Groenlingen blog!, de foto zijn van prima kwaliteit
    favoriet van mij is de 1ste foto..
    de kleuren zijn erg fraai en de info maakt het
    helemaal af! Ik moet zeggen ze zitten bij ons
    nog steeds in de tuin, anders zijn ze altijd al verdwenen!!

    ge. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooi weer deze serie van de Groenling Peter.
    Ik heb er eens een gezien waarvan ik toen dacht dat het
    een ontsnapte kanarie was want hij was behoorlijk geel!

    Ik vind het mannetje echt heel mooi en hij staat ook
    super mooi op je foto's. De informatie is ook weer leerzaam.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer een mooie vogel die je in de schijnwerpers zet. De groenling. Het vrouwtje is vrij onopvallend, maar het mannetje knalt echt mijn zijn prachtige kleuren.Zeker net na de winter als de bomen nog geen blad hebben en de groenlingen laten zich meer zien en horen, vallen ze echt op.
    De eerste foto vind ik het mooist.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben 2 paartjes in de tuin. Het ene mannetje bezet continue onze voederplank en jaagt de andere groenlingen en pimpel -en koolmezen rigoreus weg. Had niet verwacht dat ze zo agressief waren... Enig idee hoe we dit op kunnen lossen?

    BeantwoordenVerwijderen