Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

woensdag 1 mei 2013

VOGELMOMENT BRANDGANS

Brandgans, Branta Leucopsis, Bernacle Goose in Vlucht


 Aan de kop en de kleine snavel zie je wel dat het niet zo'n grote gans is
 

 

 
 
 
 
 Lekker rustend na het grazen
 
Even aan de wandel
 

Vandaag aandacht voor de brandgans. Een van de kleinere ganzen met een mooi zwart en wit contrastrijk verenkleed. Hij staat thans bij ons te boek als jaarvogel, maar dat is nog niet heel lang. In het vogelboekje van Jac. P Thijsse uit 1942 wordt hij omschreven als een schaarse wintergast langs de stranden. Sinds 1984 wordt hij in ons land echter  beschouwd als broedvogel. Er verblijven circa 7500 broedparen in ons land. Toch is hij hoofdzakelijk een wintergast want in de winter verblijven hier ongeveer 250.000 exemplaren en dat is ongeveer 80% van de Europese broedpopulatie. Daarmee is ons land dus voor de brandgans dus van levensbelang. De belangrijkste overwinteringsplaatsen zijn de gebieden rond de Waddenzee, Zuidwest Friesland en in de Delta. Je ziet ze daar vaak in hele grote groepen. Eind april zag ik in de Workumerwaard nog ongeveer 15.000 exemplaren. Een prachtig gezicht als een dergelijke groep “op de vleugels” gaat. Meestal zijn ze eind april of begin mei allemaal weer vertrokken naar de broedgebieden in het hoge noorden van Europa, waar zij vanaf eind mei in kolonies broeden langs de kusten of op eilanden, maar ook op hogesteile richels waar zij onbereikbaar zijn voor bijv. poolvossen. In ons land broeden zij zowel op kale eilandjes als in rietkragen en moerasbossen. Zij hebben één legsel per jaar dat bestaat uit 3 tot 5 eieren. Hun voedsel bestaat uit gras en uit wortels en zaden. Je ziet ze daarom in de winter in weidegebieden waar ze grazen.
Kortom een fraaie gans die je naast zijn kenmerkende kleuren ook kunt herkennen aan zijn geluid. Dat lijkt op het gekef van een hond en daarom wordt hij ook wel de blafgans genoemd


2 opmerkingen:

  1. Leuke wetenswaardigheden over dit bijzondere gansje. Ik vind dat hij een heel lief snuitje heeft. (net als de roodhalsgans)En prachtig op de foto!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Peter,
    hier inde polder zie je ze ook in grote getale, alleen lopen ze gelijk weg zodra je maar even stopt met de auto. Als je zo dicht in de buurt komt dan nemen ze echt "gelijk de benen".
    Vooral je vliegende gans in de eerste foto vind ik heel erg mooi.
    ook je informatie mag er weer zijn.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen