Welkom op de vogelblog van Peter van de Beek



Op deze blog plaats ik mijn vogelmomenten.
Dat zijn fotos die ik maak van onze nederlandse vogels en voorzie van een korte eenvoudige toelichting. Het is even een moment om stil te staan bij onze vogels. Je kunt lezen en zien hoe interessant en mooi ze zijn. Daardoor merk je ook dat ze eigenlijk overal om je heen zijn.
Tevens plaats ik informatie over leuke vogelkijkplaatsen.
Ik hoop dat je door deze vogelmomenten bewuster naar vogels gaat kijken
en dat het beginnende vogelaars helpt bij herkenning en kennisontwikkeling.
Als je de vogelmomenten automatisch wilt ontvangen dan kun je je aanmelden met je emailadres.

donderdag 21 februari 2013

VOGELMOMENT SMIENT

Smient, Anas penelope, Eurasian Wigeon

Deze keer aandacht voor de Smient, die ook wel de” fluiteend” wordt genoemd. Die bijnaam heeft hij te danken aan de kenmerkende luide fluittoon van het mannetje. Bij ons is hij een echte wintergast, hoewel er van wordt uitgegaan dat er jaarlijks ongeveer 30 broedparen zijn in Nederland. Dat staat in schril contrast tot de circa 800.000 exemplaren die hier komen overwinteren. Daarmee is hij in het winterseizoen, na de wilde eend, de meest talrijke grondeleend in ons land. Bijna de helft van alle Smienten in Noord West Europa overwintert in ons land en dan vooral in de weidegebieden van Friesland, Noord- en Zuid Holland, maar ook in de randmeren en langs de grote rivieren. Het zijn dus trekvogels die arriveren vanaf oktober en in april zijn ze weer vertrokken. In de polders zie je ze vaak in wat kleinere groepen maar op plassen en meren zie je vaak enorme aantallen en dan hoor je ook meteen waarom ze fluiteenden worden genoemd.
Het zijn grondeleenden die vooral zeegras, zeekraal en ander plantaardig materiaal eten. Aangezien dat voedsel niet meer ruim voorhanden is, grazen ze veel vaker op weilanden waar ze gras eten. De vrouwtjes eten ook veel muggen omdat die meer eiwit opleveren, waardoor hun conditie in het broedseizoen beter is.  Net als veel andere watervogels foerageren smienten zo veel mogelijk in de nacht en rusten ze overdag op het water. Op het land zijn ze namelijk kwetsbaar voor roofvogels als slechtvalk en zeearend. Op het water lopen ze veel minder risico.
De paarvorming vindt in de winter plaats zodat zij als pas gevormd paartje de terugreis aanvaarden naar hun broedgebieden in Scandinavië en Siberië. De balts kun je dus goed waarnemen in onze polders, meestal vanaf januari.
In april/mei arriveren zij dus in hun broedgebied. Hun nest is een eenvoudig, met wat gras en dons gevoerd kuiltje in de beschutting van begroeiing. Het legsel bestaat uit 6 tot 12 eieren die door het vrouwtje worden uitgebroed in circa 3 weken. Na ongeveer 40 dagen zijn de jongen helemaal zelfstandig en kunnen zij ook vliegen.

4 opmerkingen:

  1. Wat een mooi Smientje! Zo zie je maar weer eens hoe kleurig hij is en wat een mooi patroon. Je uitleg van zijn gedrag is heel leerzaam. Ik wist b.v. niet dat ze na ca 40 dagen helemaal zelfstandig konden vliegen. Leuk om te lezen. groet, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je die smient er prachtig op gezet, heel mooi. Het zijn leuke eendjes die inderdaad de naam fluiteend eer aan doen, ze fluiten wat af.
    Ook je vorige blog over de torenvalk vond ik leuk om te lezen, en de foto's vond ik super.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie foto met prachtig detail, Peter. Hoe 'gewoon' zo heel bijzonder kan zijn. En uiteraard is het voor voor veel lezers/kijkers die hier langskomen leuk om meer van de achtergrond van de vogel te weten te komen.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind de smienten echt hele mooie eenden.
    Vooral de mannetjes zijn prachtig :-)
    Hier bij ons in de polder zat een hele grote groep,
    maar te ver weg voor mooie foto's.
    Jij hebt deze er prachtig op staan en ook hele eerzame
    informatie. Dank je wel.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen